19 mars 2013

Vad är eget mönster?

Ville bara påpeka att rutmönstret i tröjan i föregående inlägg inte är egen design. (Däremot kompositionen). Det är hämtat ur boken "Färöisk bindingsgarmyntyr" som är en ren guldgruva. Har dock hittat en hel del mönster som jag trodde var mina - som fanns i den boken. Och i andra böcker.

Visst är det vara trist med ren kopiering, men i vissa fall kanske man inte ens är medveten om det.
En stjärna till exempel finns ju i tiotusentals olika former - vem kan bestämma vem som gjorde grunden? Däremot kan ju kompositionen av mönster vara en helt egen idé även om en mönstersträng är "idéstöld".  Och själva plagget är ju också en del av den egna designen - och kanske enklare att slippa få kopierad. Det är väl också så att lämnar man ut hela bilder på sina verk så finns det alltid någon därute i cyberrymden som blir hett inspirerad. Är inte det vad vi vill egentligen - att inspirera med det vi åstadkommer?

För själva hjulet är ju redan uppfunnet...

1 kommentar:

Nina sa...

Många utav de där små mönstren är nog mer eller mindre allmän gods. Med någon liten variation ibland. Det borde inte finnas riktigt med obegränsade möjligheter. Många utav mönstren dyker ju också upp på olika ställen och får väl mer lov att betracktas som allmängods. Annars skulle man ju få problem med ränder också. Att kopiera något är väl att ta en hel idé och göra precis likadant.

Inte helt lätta, men viktiga frågor!
Hoppas maskinen sköter sig!