27 januari 2014

Vad är hantverk?

Idag skriver jag bara några rader och hänvisar med länk till en annan blogg. Det är konsthantverkaren Kerstin Löfgren som tagit upp vad man som handmaskinstickare ofta råkar ut för - fördomar mot stickmaskinen. Att det inte är lika "fint" som att handsticka osv. Som vanligt handlar fördomar om okunskap, men också inte så lite om att det som är gjort under möda, tid och besvär skulle vara mera värt än om du använt ett verktyg. Vilket naturligtvis även stickor är. Men vem syr för hand idag? T.o.m broderiet har fått ett verktyg, brodermaskinen! Och allt är hantverk.
Och det är av en märklig anledning bara vi kvinnor som har denna syn på "våra" arbeten. En karl skulle tro att man var fullständigt galen om man bad honom hugga veden för hand istället för att använda maskinen (om han har en). Han är en riktig karl i alla fall! (och den maskinen, med flera, kan även vi kvinnor hantera, liksom män kan hantera både stickor och stickmaskin:))

http://kerstinlofgren.blogspot.se/2014/01/forestallningar-och-fordomar-kring.html?

Men intresset för maskinstickning ökar, liksom de intressegrupper som poppar upp runt Facebook, stickcaféer och kurstillfällen har likaså inte varit långt efter.

OK, man kan inte ta med sig maskinen på bussen, tåget eller caféet, men det är alltid en massa handpyssel och många gör kanske en resår eller hålmönster för hand och trär upp på maskinen.
Sen har vi ju alltid montering och trådfästning...
Men, man blir klar så mycket fortare och kan ta sig an en ny idé.

Så plocka ner den gamla Impesal-Knittax-Bond-Brother från vinden, damma av den, ge en rundsmörjning och du har ett verktyg som ger dig glädje många år.

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Jamen visst! Kul att du fortsatte på samma tema. Det verkar ju faktiskt som det blir fler och fler som stickar på maskin och då ökar nog förståelse för detta redskap också.Det kanske också är så att det är fler handmaskinstickare som numera syns, tack vare FB och bloggar. Det ser hoppfullt ut :)

Prizillas pastiller sa...

Ja verkligen Kerstin, vore så underbart om någon sa "åh vad kul, hur går det till?" när man berättar...

Bibbi sa...

Så sant så.